072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Parenting eficient: Evita urmatoarele lucruri

Haide sa trecem impreuna in revista cateva strategii parentale care nu sunt eficiente. Desi unele par inocente, ele saboteaza rezultatele pe care vrei sa le vezi.

 

  1. Lasa-ma sa te ajut. Este frustrant cand copiilor le ia o vesnicie sa faca ceva ce i-ai rugat. Este si destul de greu pentru tine ca parinte sa vezi cum se impotmolesc in ceva ce tu ai putea rezolva in cateva clipe.

 

In ambele situatii, poate fi tentant sa sari sa dai o mana de ajutor sau sa faci tu ce ar trebui sa faca ei. Si multe dintre mame gresesc asa. Din nefericire, copiii invata ca nu trebuie sa lupte cu greul, caci exista cineva care sa se ocupe de asta.

 

Vorbim aici despre neajutorare deprinsa care ii invata pe copiii ca pot renunta. Efectul secundar este ca se obisnuiesc cu ideea ca nu au nevoie de un set propriu de abilitati de solutionare de probleme, caci il pot imprumuta oricand pe al tau.

 

In plus, le transmitem si mesajul ca nu avem suficienta incredere in ei, in capacitatea lor de a rezolva sarcina.

 

Ce sa faci in schimb: oricat de lipsit de confortabilitate este sa-ti vezi copiii luptandu-se cu o sarcina, spune-le ca ai incredere in ei. Spune-le ca ii vei ajuta la nevoie, dar nu face nimic in locul lor. Lasa-i sa invete sa se descurce.

 

  1. Copilul trece printr-o perioada dificila. Trebuie sa-i usurez un pic viata. Daca ai un copil mai mare care trece printr-o perioada grea, de exemplu are examene la scoala, sau poate trece prin niste tulburari emotionale, este tentant sa incalci regulile (iti dau si azi voie la calculator). Din nefericire, in loc sa diminuezi stresul, il tentezi pe copil sa reitereze situatia negativa pentru a obtine acelasi rezultat.

 

Ce sa faci in schimb: Desi vrei sa arati compasiune si empatie fata de copil, continua rutina zilnica si respectarea regulilor, pe cat de mult posibil. Permite-i sa sufere consecintele naturale ale actiunilor sale. Da, trebuie sa se culce la aceeasi ora, sa-si faca temele, sa nu iasa cu prietenii in timpul saptamanii. Copilul invata ca trebuie sa-si controleze emotiile indiferent de circumstante. Este o abilitate de care va avea nevoie toata viata.

 

  1. Copilul meu este cel mai bun prieten al meu. Ne spunem totul. Prietenii sunt egali. Sunt colegi. Cand il tratezi pe copil in aceasta maniera, iti diminuezi autoritatea. Nu mai poti impune reguli si nici nu mai esti in masura sa-i influentezi comportamentul, daca nu esti vazuta ca un adult cu autoritate.

 

Ce sa faci in schimb: este mult mai eficient sa fii prietenoasa. Pe cat de mult ne dorim sa fim prieteni apropiati cu copilul, parentingul eficient inseamna sa calci cu un pas in afara prieteniei si sa intri pe taramul autoritatii. Trateaza-ti copilul intr-o maniera pozitiva si stabileste limite, reguli si asteptari clare.

10.04.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro