072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Drepturi versus privilegii: Ce merita copiii nostri din partea noastra?

Pentru ce suntem noi responsabili ca parinti si ce ar trebui noi – si copiii nostri – sa considere privilegii? Am ajuns, de la un punct incolo, sa amestecam lucrurile?

 

Pare ca, la un moment dat, copiii considera ca merita mai multe. Nu este suficient sa le asiguram elementele de baza. Ei vor totul, acum, rapid! Din multe privinte, nu este vina lor – se uita sa vada cum stau lucrurile in curtea prietenilor lor si vor si ei sa se potriveasca in peisaj. Nu stiu adevarul daca nu ii invatam care este acesta.

 

Iata ce TREBUIE sa le dam copiilor nostri:

 1.    Copiii au nevoie de hrana, iubire si adapost. Suntem responsabili de elementele de baza, cum este mancarea, hainele, trimiterea la scoala si cresterea lor intr-o stare cat mai buna de sanatate. Cred ca dragostea si afectiunea sunt cea mai importanta parte din ecuatie. Copiii nu cunosc ideea de saracie, daca sunt iubiti.

 

2.    Copiii nu au nevoie de tot ce intra in categoria ‘extra’. Nu au nevoie de jocuri video, de haine de brand si de tenesi Converse. Le oferim ca pe o ‘tratatie de lux’, nu ca pe ceva obligatoriu. La fel si trimiterea la facultate. Aici nu mai vorbim de obligatie, ci de privilegiu.

 

3.    Copiii merita ghidare, orientare, consiliere. Trebuie sa le vorbim despre alegeri si sa-i lasam sa se confrunte cu consecintele naturale care intra sub aceasta umbrela. De aceea este bine sa ii invatam sa rezolve problemele. Copiii merita sa aiba parinti care-si dau tot interesul, desi nu le iese mereu din prima.

 

4.    Copiii merita un parinte, nu un prieten. Fiecare parinte are ca responsabilitate stabilirea limitelor comportamentului copiilor. Spunem NU si stabilim limite, pentru ca ii iubim. Nu suntem prietenii copiilor nostri, le suntem parinti si ei chiar asta vor de la noi.

 

5.    Copiii merita amintiri frumoase. Nu stiu ce parere aveti voi, dar eu vreau ca pruncii mei sa se uite inapoi si sa-si aminteasca copilaria lor minunata. Cred ca suntem responsabili sa le lasam copiilor spatiu sa viseze, sa se distreze, sa se bucure unul de celalalt si de noi. Ce altceva este viata? Unele dintre cele mai bune amintiri ale mele din perioada in care am crescut sunt cat se poate de simple – inotam in rau, mergeam cu parintii sa ma plimb dupa masa, jucam carti cu mama noaptea, ma mai culcam la prietena mea. Aceste amintiri m-au insotit si m-au bucurat pana acum si o vor face in continuare. 

 

08.04.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.roi