072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Cum sa vorbesti cu bebe

Limbajul bebelusilor este un adevarat miracol. De la primele sunete ale copilului, la primele cuvinte si propozitii, suntem martorii unei transformari uluitoare. Dezvoltarea limbajului bebelusului tau este complet naturala, dar il poti ajuta sa invete. Cu cat bebe este expus mai mult la o multime de sunete si la diferite cuvinte, cu atat mai usoara va fi asimilarea limbajului.

Vorbeste des cu bebe

Chiar de la nastere si chiar cand bebe este in uter, acesta deprinde indicii privind vorbirea de la tine. Asa ca ajuta mult sa-i vorbesti intr-una.

Repetitia, repetitia, repetitia

Cu cat repeti mai mult un cuvant, cu atat mai usor ii este bebelusului sa invete. Nu spune ceva o data, repeta-l. De exemplu, ‘Vrei sa citim o carte? Aceasta carte? Sa citim cartea.’

Arata-i cum

Uita-te la bebe cand vorbesti si fa in asa fel incat miscarile lmbii sa fie evidente. Fa O-urile foarte mari si lasa-l pe bebe sa vada cum ti se misca limba cand pronunti L-ul.

Imita-ti bebelusul

Nu este nimic mai adorabil decat primele gangureli ale lui bebe. Sunt superbe, asa ca vorbeste-i, raspunde-i, folosindu-i propriile sunete. Este prima lui conversatie si va fi incantat.

Descrie-ti actiunile

Unul dintre cele mai simple moduri de a dezvolta abilitatile lingvistice ale bebelusului este de a vorbi prin actiuni si de a le insoti prin explicatii spuse cu voce tare. ‘Mami te imbraca acum. Da, iubire mica. Sa gasim un costumas, sosete, iti plac astea cu masinute? Bagam capul, intindem piciorului. Uau, ce brate frumoase’.

Canta

Cantatul este un alt mod de a-i imbogati copilului vocabularul. Nu te ingrijora ca nu ai o voce pe care sa o caute casele de discuri. Bebelusului ii place sa-ti auda vocea. Alege cuvinte simple sau unele care-ti plac.

Citeste-i povesti

Nu numai ca ii dezvolti vocabularul, dar ii si dai indicii despre diferitele tonalitati ale vorbirii. Nu uita ca lectura va ofera ocazia si de a sta impreuna, de a va dezvolta relatia.

Vezi AICI un clip in care ti se explica ce poti face tu ca mama referitor la ceea ce am discutat.

 

31.03.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.roi