072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Rutina Somnului

Copiii au nevoie de un mediu predictibil si placut pentru a invata un comportament complex cum este cel de adormire. Asta inseamna ca noi, parintii, trebuie sa cream un set de activitati pentru a facilita comportamentul de adormire. Rutinele sunt acele comportamente care se repeta, sunt predicitibile pentru copil si apar intr-un mediu linistit. Copilul are nevoie de atentie si afectiune exprimata prin atingeri, imbratisari si vorbe frumoase din partea parintilor, pentru a se simti iubit si in siguranta. Doar asa va putea invata cu mult mai multa usurinta si comportamentele de autonomie, cum este adormitul. 

Rutina de somn inseamna 20-30 minute de activitati placute, linistite, inainte de ora de somn care au ca scop asocierea intre aceasta rutina si adormire. Este important ca momentul alegerii orei de adormire sa fie in acord cu nevoile copilului, sa nu fie prea devreme, nici prea tarziu. Rolul rutinei de adormire este de a-l ajuta pe copil sa adoarma fara disconfort, sa asocieze momentul adormirii cu ceva linistitor, placut si in care sa se simta in siguranta.

Pentru a ajunge la ora aproximativa la care este sanatos pentru copilul dumneavoastra sa adoarma, de exemplu, 9-9.30, in conditiile in care acum copilul dumneavoastra adoarme la 10-10.30, este nevoie de schimbarea rutinei si orei de adormire cu 15 minute, treptat. Faceti schimbarea treptat, nu brusc. Lasati copilul sa invete treptat, sa se obisnuiasca cu schimbarea.

Dupa activitatile placute, de tranzitie catre somn, cum e cititul sau audierea unei muzici relaxante, puneti copilul in pat cat este treaz, pentru a invata sa adoarma singur. Asa il invatati sa fie autonom si sa se simta in siguranta si linistit cand adoarme. Lipsa autonomiei este un factor de risc pentru anxietatea de separare a copilului, cand invata ca este in siguranta numai in prezenta unui adult.

Dupa ce l-ati lasat in patut ii acordati atentie din ce in ce mai putin. Daca plange, este important sa ii vorbiti pe un ton cald si calm. La inceput il mangaiati, fara sa il luati in brate, si va retrageti din camera. Va reintoarceti in camera daca plange dupa cateva minute (3-5 minute). Asa copilul va invata sa aiba incredere ca veti fi langa el daca are un disconfort. In cateva zile copilul se va simti in siguranta sa adoarma singur.

Daca copilul se trezeste in timpul noptii, procedati la fel. Mergeti la el, nu imediat, asteptati cateva secunde, il mangaiati si va reintoarceti in camera dumneavoastra. Va reintoarceti dupa cateva minute daca plange. Procedati la fel pana adoarme. Important este insa sa nu il luati in brate sau in pat cu dumneavoastra. Asa nu il veti ajuta sa invete sa adoarma si sa se simta in siguranta.

Temperamentul copilului dumneavoastra va influenta si el invatarea rutinei de somn. Sunt copii care invata mai usor si altii care au nevoie de mai multa atentie si rabdare. Metoda nu este recomandata insa pentru un copil care manifesta teama sau frica de a ramane singur si in alte momente decat adormitul, tulburari de somn, teama sau anxietate de separare sau alte probleme de sanatate. In aceasta situatie este recomandat sa consultati un specialist, un pediatru, medic de familie sau psiholog clinician.

16.01.2013, Expert: Domnica Petrovai, Psiholog Clinician, Psihoterapeut cognitiv-comportamental