072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Ghideaza comportamentul copilului cu calm

Te-ai gandit un pic reflexiv la ultimele luni si la cum te-ai inteles cu copilul tau? Daca da, poate te simti frustrata cand vine vorba despre comportamentul lui si al felului in care ai reactionat tu la el. Poate simti ca, orice ai face ca parinte, nimic nu se schimba. Intelege insa ca schimbarea pozitiva poate avea loc in familia ta. Nu esti blocata in acele tipare negative. Trebuie sa incepi sa imbunatatesti lucrurile chiar de azi.

 

Intre actiunea copilului si reactiunea ta, ai spatiul necesar pentru a decide cum este cel mai bine sa gandesti,s a simti si sa raspunzi. Ai posibilitatea de a alege.

 

Cand te uiti in urma, este util sa-ti amintesti care sunt dorintele tale. Poate fi faptul ca vrei sa te lupti mai putin cu copilul, ca acesta sa fie mai motivat. Da-ti seama ca fiecare relatie are pasi de dans pe acre trebuie sa-i faca. Dupa cum stim, unii sunt grozavi, altii s-au cam demodat si trebuie dati uitarii. Fa un inventar si observa-te cum interactionezi cu familia, cu copiii. Gandeste-te la dans si pune-ti urmatoarele intrebari:

 

Ce fel de dans fac eu si copilul meu? Cum sa reusesc sa nu ne mai certam?

Ce pas de dans trebuie sa schimb pentru a nu mai ajunge mereu sa tip la el?

 

Repeta dupa mine acum: Nu pot controla comportamentul copilului meu,gandurile si sentimentele lui, dar mi le pot controla pe ale mele.

 

Cand parintii se simt responsabili de comportamentul, gandurile si sentimentele copilului, tind sa creada ca acestea sunt reflexia lor. Simt presiunea de a-si modela copilul in functie de ceea ce cred ca acesta trebuie sa fie. Altfel nu se calmeaza. Sunt anxiosi, ceea ce duce la reactivitate. Copilul reactioneaza si el, de obicei prin sfidare. Aceasta dinamica devine frustranta si afecteaza intreaga familie. Pentru ca reactia emotionala nu duce la invatare, solutionare de probleme, rezolutii sau autocorectare, nicidecum la conexiuni pozitive.

Sursa: empoweringparents.com

10.03.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro