072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Nu ma judeca: Mamele ar trebui sa se sprijine una pe cealalta

Navigam odata pe Facebook, probabil pentru a amana calcarea rufelor, si am dat peste o postare care suna cam asa: ‘circumcizia ar trebui interzisa’. Am clipit scurt si apoi am reactionat in singurul mod pe care l-am considerat rezonabil: am dat ascunde postarii.

Nu am sentimente profunde legate de circumcizie si nici nu vreau sa ma inscriu intr-o dezbatere cu cei care se afla in situatia asta. Insa am sentimente profunde in ceea ce priveste viziunile totalitare fata de parenting si, trebuie s-o spun, NU-MI PLAC. Sunt intotdeauna socata cand citesc ceva ce-mi spune cineva ca se face numai intr-un anume fel, cand vine vorba de cresterea copiilor, condamnandu-i pe cei cu alta perspectiva. Ca atunci cand Gisele Bundchen a spus ca ar trebui ca mamele sa fie obligate prin lege sa alapteze. Nu, nu ar trebui si top modelul ar fi facut bine sa se abtina de la a le rani pe cele care au ales alt mod de hranire a sugarilor.

A fi parinte, mai ales la primul copil, este o asa nebunie de slujba, atat de nelinistitoare, minunata, terifianta, plina de confuzii si distractiva, incat devine coplesitoare. Este ca si cum intri intr-un univers paralel unde pamantul este de fapt format din nisipuri miscatoare, asa ca tu iti pierzi mereu echilibrul. Mereu incerci sa-ti dai seama ce se intampla cu bebe si, cand crezi ca ai inteles, ceva isi modifica iar coordonatele. Un dinte. O sesiune de febra. Invata sa se rostogoleasca. Incepe sa mearga de-a busilea. Si incepi mereu si mereu cu un nou set de circumstante. Este o schimbare perpetua.

Si tocmai aceasta continua schimbare este cea care face ‘filosofiile parentale’ si cartile, site-urile si grupurile de sprijin asociate atat de atragatoare. Un autor care pretinde ca are raspunsurile la toate intrebarile tale despre parenting si ale carui metode se muleaza pe instinctele tale despre cum sa actionezi iti poate deveni guru. Si este OK. Mamelor, gasiti cat mai multi experti pe care sa-i consultati despre cum se creste un copil. Poate fi Ileana Cosanzeana, bunica, Oprah sau doctor Oz. este in regula sa ai nevoie de sfaturi si sa le ceri. Nu este insa in regula sa devii dogmatica in aderarea ta la o anumita filosofie parentala si sa incepi sa-i privesti cu compatimire pe cei care fac altfel lucrurile.

La al doilea copil, mi-am dat seama ca tot ce stiam de la primul trebuie adaptat pentru a se potrivi diferentelor uriase dintre pruncii mei. Nu actionez mai bine sau mai rau. Ci doar diferit, pentru ca este vorba despre un copil diferit care intra intr-o familie diferita.

Fiti linistite, atata vreme cat nu ne abuzam si nu ne neglijam copii, acestea vor creste sanatosi si fericiti.

A fi parinte este greu si complicat. Toate avem cu ce contribui la conversatia despre cresterea copiilor, chiar daca este total diferit de ce spune cineva de langa noi, pe banca din parc. Este insa important sa ascultam ce spune si altcineva, sa nu judecam si sa nu condamnam diferenta. Este nevoie de un sat intreg pentru a creste un copil si de acelasi sat pentru a-i sprijini pe parintii copilului. 

26.02.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro