072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Igiena dentara a bebelusului tau

Zambetul bebelusului tau este unul dintre cele mai pretioase lucruri. Chiar daca primul set de dinti este temporar, fiecare dintisor este important. Cariile pot duce la infectii care il pot imbolnavi pe bebe si pierderea prea rapida a dintilor poate afecta modul de aparitiei a dentitiei permanente si declansa probleme de vorbire. Asa ca, inca inainte sa-i dea primul dintre din gingie, pregateste-i venirea.

Munca de pregatire: 0-6 luni

Dintii bebelusilor pot aparea oricand intre 3 si 12 luni, desi media se situeaza undeva in jurul varstei de 6 luni. Dintii se formeaza inca din uter, asa ca vitaminele prenatale pe care le iei (care contin minerale prietenoase cu dintii, cum ar fi calciul si fosforul) joaca un rol important in dezvoltarea dentitiei.

Fii atenta la pierderea culorii gingiei in locul unde va aparea dintele (chist de eruptie). Nu ai motive de ingrijorare. Un dintre care erupe poate fi precedat de un hematom sau de un chist de eruptie. Hematomul este mai des intalnit decat chistul.

Trebuie insa sa deprinzi obiceiul de a sterge gingiile copilului cu o periuta ce se aplica pe deget sau cu o carpita/bucata de tifon curate. Inainte sa iasa dintele, apare o gaura in gingie pe unde intra bacterii care produc carii. Cand iese dintisorul, curata-l cu tifon sau o epriuta de dinti de bebe inmuiata in apa. Repeta inainte de somn, seara, si dimineata, la trezire, pentru a deveni o rutina importanta.

Prima vizita la dentist este indicat sa aiba loc in perioada de pana la sase luni de dupa aparitia primului dinte.

Iata ca sosesc: 6-12 luni

Inainte de prima aniversare, probabil ca ai cel putin doi dinti (pana la opt chiar). Ai grija la dintii inghesuiti care nu au spatiu intre ei si in cazul carora trebuie sa folosesti ata dentara (e buna si ata dentara de adulti).

Ofera-i jucarii de dentitie agate la congelator (pentru a-i alina durerea), maseaza bland gingiile sau cere-i sfatul pediatrului in privinta unui antiinflamator.

Daca, pana la 15 luni, nu are niciun dinte, mergi la dentist. Poate este nevoie sa-i masezi gingiile, sa incurajezi dintii sa-si faca aparitia.

Da-i copilului o periuta moale sa o folsoeasca. Sari peste pasta de dinti sau cauta una fara fluor. Ajuta-l (tu periezi un pic, el alt pic).

20.02.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro