072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Este oare normal: Raspunsuri pentru mamici ingrijorate

Este normal ca puiul meu sa aiba un prieten imaginar?

Nu te ingrijora, copilul tau nu numai ca este normal, ci si foarte creativ. Imaginatia lui abunda de personaje pe care le creeaza el si care-l insotesc in aventura de explorare a lumii.

Prietenii imaginari sunt un mod prin care copiii invata sa faca distinctia dintre bine si rau. De exemplu, copilul tau da vina pe prietenul imaginar pentru rele, cum ar fi "Puisorul a varsat laptele". Daca arunca vina pe "altcineva", accepta explicatia si ajuta-l sa curate, dar aminteste-i care sunt regulile casei.

Incearca sa nu bati apa in piua atunci cand vorbeste despre amicul imaginar. Asta inseamna ca nu trebuie sa-l contrazici ("Opreste-te din fabulat!") sau s ail interoghezi, nici sa pretinzi ca ii vezi prietenul si ca e simpatic tare. Nu are niciun rost sa il faci sa se simta aiurea sau sa vorbesti cu cineva care nu exista. Lasa-l sa se bucure de compania prietenului, caci, cel mai probabil, va iesi din faza asta in jurul varstei de 5 ani.

 

Este normal ca puiul mei sa vrea sa i se citeasca aceeasi carte la nesfarsit?

"Citeste-mi Bambi inca o data, mami" este o faza normala. Copiii iubesc sentimentul de putere care rezulta in urma aflarii continutului unor pagini care le plac si vizual si, din moment ce ei insisi nu le pot citi, cel mai bine este sa le memoreze. Fa-i deci copilului pe plac si reciteste-I la nesfarsit Bambi, Cenusareasa sau Vrajitoarele roz. Nu ai voie sa sari peste niciun cuvant si nici prin gand sa nu-ti treaca sa dai mai multe pagini odata!

 

Este normal ca puiului meiu sa i se faca brusc frica de unul din plusurile sale?

Da. Este perfect normal si este consecinta a ceea ce se numeste "gandire magica". Copiii mici cred in anumite lucruri imposibile, magice. Asa ca, daca au o experienta negativa in timp ce tin in brate un plus, le poate veni ideea ca animalul in sine le-a facut "rau".

De exemplu, daca cel mic are un cosmar in timp ce doarme cu un tigru, va face asocierea dintre tigru si cosmar. In mintea lui, este logic sa vrea sa-l alunge pe infioratorul tigru din patutul lui.

Incearca sa vorbesti cu copilul sa afli ce este cu adevarat in spatele sperieturii. Pune intrebari concrete si specifice. De exemplu, in loc de a spune "Este doar un ursulet de plus. De ce ti-e asa frica?", incearca "Ce crezi ca s-ar intampla daca Tigrila doarme cu tine?". Poate nu este in stare sa-ti explice, dar, fa-i pe plac si scapa de tigru. Nu trebuie sa te ingrijorezi decat daca fricile copilului se accentueaza in asa masura, incat interfereaza cu viata sa.

28.01.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro