072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Bebelusul tau intre 22 si 24 de luni de viata

Pe masura ce micutul tau se apropie de varsta de 2 ani, devine rapid din ce in ce mai independent. Este suficient de mare sa mearga si sa manance fara ajutor si sa se joace singur. Poate chiar te vei bucura de cateva momente linistite, cand copilul isi pune papusile la culcare sau isi parcheaza masinutele, imitand actiunile adultilor din viata sa.

Intelegerea limbajului

Copilul tau intelege mare parte din ceea ce spui si poate urma instructiuni in doi pasi, cum ar fi ‘Te rog mergi pe hol si i-ati pantofii’. Este de mare ajutor faptul ca incepe sa inteleaga semnificatia prepozitiilor SUB, IN si DUPA. Numai ca receptarea fina a sensurilor comunicarii mai are inca de asteptat. Ca orice altcineva cand invata o limba noua, prind mai repede substantivele decat verbele. In parte pentru ca substantivele sunt concrete, in timp ce verbele se schimba continuu.

Si, desi exista un grad de similitudine intre ceea ce un copil de 2 ani intelege, diferentele individuale privind numarul de cuvinte ce pot fi rostite este foarte mare. Majoritatea au cel putin 50 de cuvinte in vocabularul lor, dar altii au chiar si 200, spun propozitii simple sau canta.

Indiferent cate cuvinte poate spune cu voce tare, copilul isi exprima entuziasmul sau neplacerea provocate de explorarea lumii inconjuratoare. Da de prima omida din viata sa si iti spune ca e cutu. Tu vei rade, dar memoria ii este din ce in ce mai buna. Daca sunteti in masina si vede semnul de ZOO, se va agita, caci isi va minti de maimute si de lupi.

Opinii bine inradacinate

Per total, copilul tau de 2 ani isi dezvolta rapid abilitatile de a se plimba fizic in lumea sa, de a socializa cu altii si de a se exprima si acest lucru oo permite sa-si satisfaca curiozitatea in moduri in care nu putea acum catvea luni. Personalitatea lui se contureaza clar si incepe sa manifeste preferinte si opinii. Daca nu in cuvinte, in actiuni graitoare.

Dupa cum, fara putere de tagada, le este cunoscut parintilor, aceleasi calitati ii fac pe copii persoane langa care iti doresti sa fii. Numai ca aceasta curiozitate insatiabila si opiniile puternice duc la aparitia provocarilro si micilor drame. Vrei sa-l imbraci in geaca albastra, dar el insista sa plece cu bluza cu pui. Vrei sa-i dai lapte, dar urla neostoit cand incerci sa-I iei canuta din mana. Propozitia favorita este ‘Eu face’, fie ca este vorba de a-si lua bolul de cereale de undeva de foarte de sus sau de a-si trage fermoarul. Dorinta de a face totul este insa cu mult in urma abilitatilor. Mult prea adesea, laptele se varsa si dureaza o vesnicie sa tragem fermoarul la geaca.

Tantrumurile

Viata cu un copil de 2 ani poate fi furtunoasa: nu stii niciodata cand inabilitatea de a imparti o jucaie sau dorinta puternica de a avea ceva poate erupe intr-un tantru,. Stii doar ca micutul tau trece de la zambet la ulet in nanosecunde.

Niciun tantrum nu este placut. Sunt tipete si urlete, sesiuni de lovire, de aruncare de obiecte, de trantire pe jos. Ele se repeta in functie de doua lucruri: de personalitatea sa si daca dorinta i-a fost satisfacuta in urma crizei emotionale. Intre timp, aminteste-ti ca fac parte din dezvoltarea naturala.

La 22 de luni: copilul intelege mai bine substantivele decat verbele, poate topai si se poate apleca si incepe sa inteleaga regulile

La 23 de luni: poate pedala o tricicleta, poate arunca o minge si poate urma instructiuni in 2 pasi

La 24 de luni: poate da paginile unei carti si poate pune intrebari pentru a mentine o conversatie

Sursa foto: Renee Waters via Pinterest

24.01.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro