072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Ii dai copilului un iPad sa-l linistesti? S-ar putea sa ii provoci daune pe termen lung

Copiii sunt fiinte senzoriale, mai ales in primii ani de viata. Mijloacele lor naturale si cele mai eficiente de invatare si de experimentare a lumii sunt acelea care se bazeaza pe simturi. Insa televizorul, iPad-ul, calculatoarele si alte dispozitive similare il schilodesc pe copil de dezvoltarea senzoriala.

Imagineaza-ti urmatorul lucru: esti in sala de clasa si profesoara iti arata o poza cu un trandafir, rugandu-i pe elevi sa propuna cat mai multe descrieri ale trandafirului posibile. Daca ai mai avut interactiuni cu trandafirii inainte, stii ca miros dumnezeieste, dar exista si tepi pe tulpina care te pot rani. Daca te uiti la poza, se prea poate sa-ti amintesti si cine ti-a dat primul trandafir sau bazaitul albinelor in jurul florii. Indiferent de ce-ti amintesti in urma contactului cu reprezentarea vizuala a unui trandafir, experientele tale directe sunt cele care au invatat creierul ceea ce stii despre trandafiri. Mirosul lor, cum se simt la atingere, cum arata si poate chiar si ce gust au.

Fara experienta ta multisenzoriala anterioara cu trandafiri, creierul nu ar sti nimic mai multe despre aceste flori decat ii spune imaginea din fata. Creierul se bazeaza pe noi sa-I furnizam interactiuni senzoriale pentru a crea un mediu fertil in care sa-si atinga potentialul. Creierul nostru este ca un trandafir: da-i ceea ce-i trebuie si va creste.

Care sunt efectele lipsei dezvoltarii senzoriale?

In cazul copiilor sub 2 ani, aceste efecte pot fi foarte negative si de lunga durata. Copiii care stau zilnic in fata ecranului pot dezvolta si afisa numeroase probleme cognitive, inclusiv o capacitate redusa de concentrare, abilitati lingvistice, de gandire critica sau de creativitate subdezvoltate sau intarziate si scaderea motivatiei interne de a invata.

De ce este necesar ca parintii sa intervina acum?

Faptul ca tehnologia va continua sa creeze produse destinate utilizarii de catre copiii mici. Produse cum ar fi iPod-uri cu invelitoare sigure pentru copii si olita cu iPod alimenteaza problema. Aceste produse le eprmit copiilor de toate varstele sa foloseasca aceste dispozitive cu usurinta, ceea ce ii face sa-si doreasca din ce in ce mai mult sa le foloseasca, ceea ce a devenit o situatie dificila in sine.

Copiii care stau frecvent in fata televizorului fac crize de isterie cand li se refuza alocarea ‘drogului’. Pe masura ce cresc, problema se accnetueaza.

Primii doi ani de viata pun bazele urmatorilor 90. Acesta este cel mai bun moment pentru a hrani cresterea si dezvoltarea copilului in moduri care le confera beneficii pentru tot restul vietii. Ajuta-ti copilul sa-si extinda simturile si orizonturile, pentru a nu deveni dependent sau legat cu lanturi de dispozitivele electronice in anii ce vor sa vina. Si, desi prevenirea este cea mai buna optiune, orice interventie este mai buna decat niciuna si cu cat ai devreme cu atat mai bine.

Orice perioada de timp in fata unui ecran este daunatoare?

Nu, nu orice perioada petrecuta in fata unui ecran produce efecte negative.e xista si moduri de a creste un copil familiarizat destept cu media. Copii care folosesc timpul in fata ecranului ca pe un instrument care ii ajuta sa se gandeasca in amniera critica la ideile si imaginile care le sunt prezentate. Ideea este sa intelegem ca alfabetizarea media nu este posibila in cazul copiilor foarte mici, mai alesa a acelora sub doi ani.

Iata cateva exemple de integrare a media in viata copiilor mai mari:

-       activitatea 1: Discutie TV/ carte. Parintii sunt atenti cand se ecranizeaza o carte, pentru a-si incuraja copiii sa o citeasca inainte de film. Se fac apoi comparatii;

-       activitatea 2: foloseste televizorul pentru a extinde interesele copilului. Uitati-va la emisiuni cu animale si apoi mergi cu copilul la zoo. Intreaba-l apoi ce si-aminteste din emisiune. Cum difera experienta directa de show-ul vizionat?

-        activitatea 3: diferite puncte de vedere. Aceasta activitate implica intreaga familie. Familia se uita la o emisiune impreuna. Apoi se inchide televizorul si fiecare persoana scrie cateva propozitii explicandu-si opiniile privind emisiunea. Discutati si comparati gandurile fiecaruia si arata-i copilului cum unor persoane diferite le plac sau le displac lucruri diferite privitoare la acelasi program. Sunt valide toate perspectivele? Cine are cea mai convingatoare opinie si de ce?

-       activitatea 4: de-a ghicitul. Activitatea debuteaza oprind sonorul, dar lasand imaginile sa curga. Vezi daca cel mic poate ghici ce se intampla. Transforma totul intr-un joc de familie, fiecare alegandu-si un personaj TV si propunand versiuni proprii a cuvintelor acestuia;

-       activitatea 5: intreaba ‘Ce se va intampla mai departe?’. Aceasta este o activitate simpla, dar eficienta. Opreste sonorul in timpul reclamelor dintr-o emisiune si intreaba-l pe copil ce se va intampla mai departe. Nu exista raspunsuri corecte sau gresite! Toata lumea isi pune creativitatea la bataie. Copilul va invata cat de predictibile sunt foarte multe programe si va putea sa imbunatateasca scenariile cu propriile idei;

-       activitatea 6: vorbiti despre consecintele din viata reala. Porniti o discutie despre ceea ce s-ar intampla daca violenta din filme sau din desenele animate ar avea loc in viata reala, care ar fi consecintele experimentate de agresor si de victima acestuia. Faceti comparati intre consecintele de la televizor si cele probabile in viata de zi cu zi. 

A sti nu este suficient

Orice parinte vrea sau ar trebui sa vrea ce este mai bine pentru copilul sau. Exista atat de multe alte optiuni disponibile cand vine vorba de ocuparea timpului unui copil. Desi 81% dintre utilizatori cred ca cei mici stau prea mult pe dispozitivele inteligente, asta nu-I impiedica sa le foloseasca pentru a-si distra copilul (conform unui studiu din 2013 publicat in The Telegraph). Copiii doresc si trebuie sa li se ofere posibilitatea sa-si petreaca primii ani din viata dezvoltandu-si in mod egal toate simturile. Poate ca este ceva mai epuizant sa cauti solutii, dar iti spunem ca merita sa mai astepti cu introducerea tehnologiei in viata copilului.

11.01.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro