072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Secretul parentingului fericit

Stai uneori si te intrebi unde s-a dus viata ta. Nu ca nu iti iubesti copiii si timpul pe care-l petreceti impreuna. Numai ca, sincer vorbind, este munca grea sa fii parinte in 2014. Generatia noastra de parinti nu numai consuma mai multa energie mentala cu copiii – de la marcarea timpului in fata televizorului la monitorizarea consumului de zahar, dar si petrece mai mult timp cu ei.

In 1995, mamele stateau, in medie, cam 12 ore pe saptamana in interactiune directa cu copiii, fara a include momentele in care stateau prin preajma lor, conform unui studiu al Universitatii San Diego din California.

In 2007, numarul a crescut la 21 de or. Ceea ce inseamna noua ore de parenting in plus in fiecare saptamana. Tatii sunt putin in urma mamelor, dar si ei si-au dublat orele de parenting in aceeasi perioada.

La suprafata, este minunat ca stam mai mult cu copiii. Nu este bine insa ca parintii simt ca trebuie sa investeasca fiecare farama de energie in copii si in viitorul lor. Ca se simt vinovati cand nu pot fi acasa din cauza slujbei sau a oboselii (sau a amandurora).

Odata ca niciodata, mamele isi trimiteau copiii la joaca si ii asteptau sa se intoarca la ora cinei, asa ca cei mici invatau sa se distreze, sa fie autonomi, sa-si rezolve problemele. Acum insa femeile simt presiunea uriasa a ‘nevoii’ de a supraveghea fiecare moment la vietii copilului lor, sa micromanagerieze fiecare activitate a acestuia, sa se implice in fiecare provocare cu care se confrunta.

Nu ar trebui insa sa ne simtim deloc vinovate.

Cu o generatie in urma, activitatile copiilor erau mult mai putine. Acum insa exista gradinite de elita, lectii de inot, de aikido, sedinte de masaj, de yoga. Sunt cursuri de engleza si de origami sau de fabricat hartie. Iar parentingul competitiv este cat se poate de contagios. Daca auzim un parinte ca se lauda cu activitatile si succesele copilului lor, ne intrebam imediat daca al nostru face destule daca noi facem destul.

Bineinteles, nimeni nu spune ca nu trebuie sa participam la activitatile care ii fac placere copilului. Este gresita insa ideea ca cei mici nu au nimic de invatat din joaca neorganizata. Cand eram noi mici, stateam zile intregi cautand trifoi cu patru foi. Nu stim cum ne-a ajutat, dar rau nu ne-a facut.

Pe langa povara de a-i face pe copii sa invete mereu cate ceva, de a avea mereu cate ceva de facut, nu mai avem timp sa ne reincarcam bateriile sau sa ne urmam propriile vise. Nu ne mai gasim linistea daca nu ajungem la o serbare din miezul zilei.

Fa insa un pas inapoi si gandeste-te cum ai putea reechilibra intreaga situatie. Daca afli raspunsul, spune-ni-l si noua.

30.12.1899, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro