072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Invata de decodezi limbajul bebelusilor

Bebelusii nu sunt chiar atat de greu de inteles pe cat ti-ai inchipui. Exista un mesaj in spatele zambetelor, gangurelilor, frecatului la ochi si al plansului. Si cand va creste mare si va putea sa-ti vorbeasca fluent va trebui sa urmaresti indicii comportamentale pentru a construi imaginea de ansamblu. Trebuie doar sa fii un pic atenta.
 
Intorcandu-ne la bebelusi, acestia comunica cu mult inainte de a sune primele cuvinte, spune Linda Acredolo, profesor doctor in psihologie la Universitatea din California.
 
Bebelusii se nasc cu cateva emotii elementare, inclusiv senzatia ca este in pericol si multumirea. Cand citim indiciile pe care ni le dau si reactionam rapid, bebelusii se simt in siguranta si relatia voastra se adanceste. Bineinteles, este mai usor de spus decat de facut, caci nu toti bebelusii folosesc aceleasi semne si poate dura luni bune pana sa ce parintii sa fie pe aceeasi lungime de unda cu copilul. Totusi, principiile generale raman valabile.
 
Face grimase
 
Expresiile faciale ale copilului pot fi usor trecute cu vederea, caci nu cer imediata atentie asa cum o face plansul, de exemplu. Fii atenta si vei invata sa descifrezi anumite lucruri:
 
- isi intoarce privirea: un copil intoarce capul, caci are nevoie de o pauza de la contactul vizual. Cam in jurul varstei de doua luni, bebelusul isi intoarce ostentativ capul, se joaca cu degetelele sau poate chiar incepe sa planga daca vrea sa nu mai aiba contact vizual cu adultii. Nu fi exagerat de entuziasta in interactiunea cu bebelusul, respecta-i si lui nevoia de intimitate si liniste;
- zambeste: primul zambet adevarat apare intre sase si opt saptamani de viata. La aceasta varsta, zambetele sunt semnul unui trup fericit. Daca il scoti din baie si il infasori intr-un prosop moale, iti va zambi;
- te imita: intre trei si sase luni, majoritatea copiilor invata sa imite expresiile faciale – teama, surpriza, tristete. Pe la noua luni, bebelusul va aborda o situatie noua (cum ar fi, de exemplu, vizita unui strain) cu aceeasi atitudien ca a parintelui. Daca mama este speriata sau anxioasa, copilul va incepe sa planga. Ai grija deci la emotiile rale, caci le transferi copilului.
 
Limbajul trupului
 
Studiile arata ca aproximativ 90% din comunicarea bebelusilor si a adultilor este nonverbala. De exemplu, stiai ca bebelusii isi strang pumnii cand le e foame si incep sa se hraneasca? Iata si alte indicii:
 
isi arcuieste spatele: la cateva saptamani de la nastere, bebelusii isi arcuiesc spatele cand au o senzatie de disconfort. Fie s-au hranit suficient si vor sa plece de la san. Ai grija ca, pe la patru-cinci luni, acaesta miscare poate insemna ca bebelusul incearca sa se rostogoleasca pentru prima data;
- isi freaca urechile sau ochii: ii este somn. Urechile sunt o zona sensibila a corpului si bebelusilor le place sa le atinga. Incepeti-va rutina de somn de indata ce bebelusul se trage de urechi, este agitat si are febra. Se prea poate sa fie vorba despre o otita;
- reflexul suptului: acesta este un reflex esential supravietuirii, caci il ajuta pe bebe sa gaseasca de mancare. Reflexul va disparea dupa primele saptamani, desi bebelusul inca se va intoarce spre tine pentru a fi alaptat, dar nu mai este un automatism, ci un indiciu ca ii este foame.
29.11.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro