072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Disciplina fara tipete

Uneori, pare ca singurul mod prin care ii poti face pe copii sa asculte este sa tipi. Poti insa invata sa cobori cativa decibeli si sa te bucuri de schimbarea in bine a comportamentului.

Copiii mei, de 2 si 4 ani, par a vrea numai lucrurile pe care nu le pot avea: ciocolata la micul dejun, film in pat cand se culca, sandale cand ninge. Cand primesc 'NU'-ul drept raspuns, se arunca la podea, plang, dau din maini si din picioare. Nimic nu ma enerveaza mai atre ca aceste crize spontane. Nu inteleg ca, daca stau pana tarziu sa se uite la Shrek, or sa fie somnorosi maine? Si iata cum, pe nesimtite, urlu iarasi.

Cum am ajuns de la un film la un spectacol grotesc de nervi, in doar cateva secunde? Copii mi-au atins o coarda sensibila si, ca multi parinti, reactionez prin tipete. (Daca nu ai tipat niciodata la copii tai, sa stii ca esti o raritate: statistic vorbind, 89% dintre parinti o fac.) Numai ca ma simt aiurea duoa, de parca as suferi de un fel de mahmureala. Ma simt vinovata, gandindu-ma ca as fi putut actiona diferit.

Nici copiilor nu le este prea bine. daca tipatul este principala ta forma de disciplinare, le diminuezi copiilor sentimentul de securitate si stima de sine. Urlatul le declanseaza copiilor raspunsul 'lupta sau fugi', in timp ce-i blocheaza gandirea logica. Daca tipi la un copil, acesta nu va procesa informatia si nu va putea intelege ca-i explici ce e bine si ce e rau. Daca ridici vocea, ii inveti ca asta trebuie sa faca si ei cand sunt nervosi. Tipi, tipa si ei. Lovesti, lovesc si ei. Esti calma, calmi vor fi si ei.

Normal, daca se ating anumite coarde, pana si cei mai Zen parinti isi pierd uneori controlul. Cand o faci, este important sa-i ceri scuze copilului si sa recunosti in fata lui ca te-ai fi putut purta altfel.

Este util si sa identifici situatiile cand tipi cel mai adesea, pentru a planifica din timp modul in care reactionezi, pentru a-ti controla mai bine emotiile pe moment.

Cand copiii iti submineaza autoritatea, facand lucruri despre care stiu ca tu nu le aprobi sau ignorand ce le zici, te simti neajutorata. Tipi pentru a prelua controlul. Vrei sa impresionezi si sa le arati cine este seful.

Pentru a nu intra in zona de conflict, fa un efort constient de a iesi din stare. In loc sa te concentrezi pe cine castiga sau pierde o anumita batalie, cauta, impreuna cu copiii, o solutie mai buna. Spune-ti pozitia simplu ("Nu mancam ciocolata la micul dejun"). Apoi ofera-le optiuni ("Ce zici de iaurt cu cereale?"). Copilul va simti ca are oarece control asupra situatiei. daca nu merge, foloseste umorul. Fa un dans aiurea pentru a-l face pe copil sa rada si sa fie mai dispus sa cedeze.

Sa luam si un alt exemplu: te grabesti sa ieis din casa si nimeni nu pare sa-ti ia in serios programul. te simti insignifianta, fara control si coplesita. Evident, o sa lasi tot ce faceai pentru a-l forta pe copil sa-si puna tricoul ala odata.

E usor sa uiti ca un copil mic nu are conceptul de consecinta al faptului ca cineva intarzie. Daca ii tot repeti asta, il inveti ca e prea mocofan sa inteleaga sau ca nu e cazul sa reactioneze de prima data.

In loc sa-l bati la cap pana ajungi sa urli, spune-io singura data ca trebuie sa fie gata. "Plecam in zece minute. Sper ca esti imbracat." Daca nu este, ia-l si pune-l bland, dar ferm in masina in orice este imbracat. daca va trebui sa mearga la scoala in pijamale, isi va da seama ca treaba e serioasa.

12.11.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro