072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Invata-ti copiii sa nu se mai certe intre ei

Este destul de des intalnita situatia in care fratii se cearta pe o jucarie sau in legatura cu aplicarea unei reguli a casei. Dar, daca cearta se amplifica si ameninta linistea intregii familii, poate este timpul sa intervii.

Psihologii spun ca, daca nu intervii sa opresti din fasa egoismul, daca nu-i inveti pe copii sa-si imparta jucariile, situatia se poate degrada in asa masura, incat relatiile dintre frati ajung sa fie extrem de competitive.

Copiii care nu sunt obisnuiti sa imparta lucrurile, vor avea resentimente, se vor simti tradati si chiar controlati de fratii lor.

Nu este o lectie tocmai usoara. Dar joaca si activitatile creative care sustin dezvoltarea relatiei ii pot indeparta pe frati de la tipete si raboaie cu pumni, indreptandu-i spre o zona de prietenie care-i va tine toata viata.

Inainte sa ajungi sa-ti faci copiii sa se joace frumos si sa-si imparta lucrurile, trebuie sa intelegi care sunt radacinile rivalitatii dintre ei (daca aceasta exista). Unele teorii spun ca rivalitatea intre frati apare pentru ca fiecare isi disputa locul in cadrul familiei. Apare deci competitia intre ei, fiecare dorind sa obtina favoruri din partea parintilor sau cel putin atentia lor. Lupta pentru atentie se face si prin comportamente indezirabile, deci, da, cand copilul face ceva complet aiurea, iti spune ca trebuie sa stai cu el.

Un pic de cearta si competitie intre frati este ceva normal, numai ca ura si dispretul sunt toxice si lasa rani care dureaza o viata.

Ca parinte, pot sadi credinta ca dragostea ta este egala pentru fiecare copil in parte, modelandu-ti corespunzator comportamentul. Sotul si sotia trebuie sa-si vorbeasca cu respect si asa vor face si copiii.

Apoi, creeaza o cultura a jocului prietenesc in familia voastra. Copiii care sunt prieteni tind sa se joace impreuna si sa-si ocupe unul altuia timpul, fara a fi rautaciosi. Stabileste o rutina prin care copiii sa aiba sansa se se joace impreuna si pentru a le oferi membrilor familiilor sansa de a se cunoaste mai bine.

Nu incepeti jocuri care au un singur castigator, caci asa alimentati rivalitatea. Familai castiga ca grup si activitatile impun mereu cooperarea. Prietenia trebuie sa-i faca pe membrii familiei mai rabdatori si mai soldari in toate imprejurarile.

Fericirea familiala este compusa din fericirile individuale ale membrilor componenti. Un exemplu de coeziune intre frati si parinti este familia Curie care a dat omenirii aatru persoane de geniu, trei dintre acestea castigand cate un premiu Nobel in decurs de 30 de ani. Maria Curie (Sklodoswska inainte de casatorie) avea numai 12 ani cand i-a murit mama. Ea a preluat conducerea familiei, avand grija de sora ei mai mare. Maria a luat numai premiul I la scoala si, la 16 ani, a luat medalia de aur la terminarea liceului, la fel ca fratii ei. Numai ca, pentru ca sora ei Bronia vroia sa mearga la medicina, s-a angajat guvernanta la o familie bogata pentru a-i asigura acesteia banii de studii la Paris. Bronia termina facultatea si o intretine, la randul ei, pe Maria sa studieze fizica.

Egoismul, vanitatea si rautatea nu trebuie permise in casa si primele modele sunt parintii insisi.

11.11.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro