072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Dezvoltarea copilului intre 1 an si 2 ani de viata

Te asteapta multe schimbari! Pe la mijlocul acestui an, majoritatea bebelusilor invata sa mearga si sa sa vorbeasca. Se transforma in mici poznasi. In jurul celei de-a doua aniversari, majoritatea isi pierd aspectul de "bebelus". Pe masura ce devin mai puternici si au mai multe abilitati, ritmul cresterii fizice scade in timpul acestui an.

Cat de mult ar trebui sa creasca?

In timpul celui de-al doilea an de viata, cresterea incetineste. Copilul poate castiga cam 2 kilograme si creste intre 10 si 12 centimetri. Pana la 2 ani, copiii castiga aproape jumatate din inaltimea lor ca adult si 90% din marimea capului lor ca adult. Baietii tind sa cantareasca mai mult ca fetele, dar au cam aceeasi inaltime.

Ceea ce vei observa si mai bine sunt schimbarile in felul cum arata un copil intre 1 si 2 ani de viata. Proportiile corpului incep sa se schimbe. In loc de burtica mare si bratele si picioarele relativ scurte, copiii incep sa se subtieze si sa aiba o masa musculara mai consistenta datorita activitatii mai intense si vor arata ca niste prescolari, nu ca bebelusi.

Cand trebuie sa ma ingrijorez?

Ca si bebelusii, copiii sunt de toate formele si marimile. Doctorul va continua sa oteze in tabel cat de mult creste. Poate vei fi ingrijorata ca micutul tau este prea slab sau prea gras, dar cel mai important este ca el sa creasca in mod constant.

In timpul celui de-al doilea an de viata, bebelusii invata sa se hraneasca singuri. Invata noi gusturi si texturi. Tine minte ca apetitul scade pe masura ce cresterea incetineste si pot aparea momente in care nu este deloc interesat de mancare.

Incurajeaza explorarea mediului inconjurator pentru ca el sa fie activ in fiecare zi. Pe langa beneficiile fizice, oferi sansa dezvoltarii intelectuale. Iti va fi usor, caci copiii mici sunt curiosi de la natura si folosesc fiecare ocazie pe care o au pentru a se misca, fie ca este vorba de mers de-a busilea, de mers sau de alergat.

Nu lasa copilul sa petreaca prea mult timp in spatii inchise (carut, tarc), caci asa ii reduci si explorarea si capacitatea de miscare.

Ce urmeaza?

Copilul va creste intr-un ritm mai lent, dar constant. Intre 24 si 36 de luni de viata, asteapta-te ca micutul tau sa creasca cu aproximativ 7 centimetri in tot anul. Dar iti vei vedea copilul crescand si in alte moduri, mai ales in zona limbajului.

Continua sa-i oferi un mediu sigur si sanatos pentru crestere si dezvoltare optima. Vorbeste cu doctorul daca ai cea mai mica ingrijorare privind dezvoltarea copilului.

10.09.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro