072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Cum iti disciplinezi copilul

Cum faci ca pustiul de 1 sa nu mai apese pe butoanele DVD player-ului? Ce e de facut cand prescolarul tau face o criza?

Indiferent de varsta copilului, este important sa fii consecventa cand vine vorba de disciplina. Daca parintii nu respecta regulile si consecintele pe care le stabilesc, nici copiii nu o vor face.

Iata cateva idei despre cum sa abordezi disciplina pentru a fi in spiritul filosofiei familiei.

Intre 0 si 2 ani

Bebelusii si copiii mici sunt in mod natural curiosi. Asa ca este intelept sa elimini tentatiile - echipamente videi si TV, bijuterii, bibelouri si mai ales produsele de curata sau medicamentele.

Cand bebelusul care a invatat sa se tarasca se indreapta spre priza, de exemplu, spune calm "Nu" si fie il iei in brate si-l duci in alta parte, fie il distragi cu o activitate mai adecvata.

Perioadele de timeout sunt si ele eficiente in ceae ce priveste disciplinarea. Unui copil care a lovit, a muscat sau a aruncat cu mancare trebuie sa i se spuna ca a avut un comportament inacceptabil si sa fie dus in zona desemnata pentru ca 'vinovatul' sa se gandeasca la consecinte — un scaun de bucatarie, pe pat in camera lui etc. Durata pedepsei nu trebuie sa depaseasca un minut sau doua (perioadele mai lungi nu sunt eficiente pentru copiii mici).

Este important sa nu-l lovesti. La nicio varsta. Copiii nu vor putea face vreo legatura intre comportamentul lor si pedeapsa fizica. Vor simti doar durerea loviturii.

Si nu uita ca cei mici invata imitandu-i pe adulti, in special pe parintii lor. Fii atenta sa te porti ca un adevarat model. Vei face o impresie mult mai puternica punand pe un raft mai sus ce au are el voie sa atinga, decat sa ordoni in stanga si-n dreapta sa-si stranga jucariile cand si tu ai hainele peste tot.

Intre 3 si 5 ani

Pe masura ce copilul creste, el incepe sa inteleaga conexiunile intre actiuni si consecinte, asa ca asigura-te ca ii comunici regulile familiei.

Explica-le copiilor ce astepti de la ei, inainte de a-i pedepsi pentru anumite comportamente. De exemplu, prima data cand un copil de 3 ani foloseste cariocile sa redecoreze livingul, spune-i ca nu este permis si ca vor exista consecinte daca va repeta gestul (va sterge singur peretele si nu va mai avea acces la carioci o zi intreaga). Daca peretele este iarasi decorat cateva zile mai tarziu, reaminteste-i ca ele trebuie sa coloreze hartia. Intareste consecintele.

Cu cat parintii stabilesc mai repede standardul "eu stabilesc regulile si tu trebuie sa asculti sau sa accepti consecintele", cu atat mai bine pentru toata lumea. Desi este uneori mai usor pentru parinti sa ignore cate un eveniment ocazional de comportament negativ sau sa nu aplice pedeapsa promisa, pun bazele unui precedent. Consecventa este cheia spre o disciplina eficienta si este important ca parintii sa decida care sunt regulile si sa le respecte.

Odata ce este evident ca anumite comportamente sunt pedepsite, nu uita sa recompensezi comportamentele pozitive. Nu subestima efectul pozitiv pe care-l are lauda. Disciplina nu inseamna doar pedeapsa, ci si recunoasterea comportamentului bun. Fii specifica atunci cand lauzi ceva, nu spune doar „Bravo!”.

Daca cel mic continua sa se poarte aiurea indiferent ce faci, incearca sa creeezi un tabel cu fiecare zi a saptamanii. Decide de cate ori nu s-a purtat corespunzator si la cate bife de ASA NU primeste pedeapsa. Pune tabelul pe frigider pentru ca cel mic sa fie la curent cu situatia.

Perioadele de timeout functioneaza si ele foarte bine pentru copiii ed aceasta varsta. Stabileste un spatiu potrivit, departe de jucarii, pentru ca cel mic sa fie nevoit sa se gandeasca la cea a facut. Nu faci nimic daca-l trimiti in camera lui, dar da acolo peste computer, TV si jocuri video.

Nu uita sa alegi durata potrivita copilului tau. Unii expertii spun sa adaugi cate un minut pentru fiecare an de viata. Altii recomanda un timeout pana cand se calmeaza copilul.

Este important sa-i spui copilului ce este corect sa faca si ce nu. De exemplu, in loc sa urlii "Nu sari pe canapea", incearca "Te rog sa sezi pe mobila si sa pui picioarele pe podea".

 

30.08.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro