072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Vacanta cu copiii mici

Mi s-a spus ca, atunci cand petreci 48 de ore umpland valize cu haine, mancare si jucarii si apoi urlii de nervi ca portbagazul nu se mai inchide, iar apoi pleci din oras cu copiii nu este o vacanta, ci o iesire.

O vacanta este pentru a bea Cuba Libre la 10 a.m. si pentru a face poze ridicole la talpile picioarelor ingropate in nisip. O vacanta este pentru masaje in aer liber de la profesionisti musculosi si pentru consumul urias de nachos si bere. O vacanta este pentru baie in piscina, si soare, si aqua gym. Si multi oameni serviabili care se lupta pentru banii si bunavointa ta.

Iesirile sunt tot asa, numai ca ele acopera totul.

Tocmai ne-am intors dupa ce am petrecut o saptamana cu cumnatii, sotiile si copii lor. Sase adulti si sapte copii, toti sub 13 ani.
Au existat momente magice ca acelea cand ne-am urcat in pat seara si neasteptat somn de dupa-amiaza care a durat sapte minute intregi. A fost in ziua sfanta de joi. Sau cand un bustean a sarit din foc fiind cat p-aci sa-l zdrobeasca pe copiluld e sapte ani. Sau sutele de dati cand copilul de patru ani si-a ciomagit fara mila verisorii. Sau acea clipa cand minunata de 10 ani s-a blocat in camera si ne-a trimis prin SMS cererile ei. Sau cand baiatii au aruncat tampoanele in toaleta. Sa nu mai mentionam fiecare masa in parte.

Poate ca momentul meu preferat este cand baiatul de patru ani m-a lovit in moalele capului de-am vazut cai verzi pentru ca nu l-am lasat sa bea wisky.

Cel mai bun moment al fiecarei zile a fost insa atunci cand copiii se urcau in pat si adultii se adunau la etaj sa rada, sa se planga de oasele care-i dor si sa retraiasca fiecare moment al zilei. Sistemul de aparare al fiecaruia cadea, zambetele se iveau si toata lumea isi dadea silinta sa stea treaza pana la 10 p.m.. Aceste momente ne-au pacalit, caci incepeam sa ne simtim ca in vacanta.

Si apoi s-au deschis cerurile.

"Mami."

Copilul de sase ani a evadat cumva din temnita in care fusese aruncat si s-a asezat in mijlocul vacantei.

"De ce nu esti in camera ta"? Am pus intrebarea dur, evitand orice compasiune materna.

"Lidia s-a urcat in patul lui Raducu si l-a batut rau. Raducu urla."

Asa ceva nu s-ar intampla niciodata intr-o vacanta. Dar, cand vorbim de o iesire, este parte din programul zilnic pe care copiii l-au tiparit si ni l-au inmanat.

Asa ca am plecat cu faptura de sase ani spre camera/inchisoare si am inceput interogatoriul.

"Lidia, te-ai urcat in patul lui Raducu si l-ai batut rau?"

"Nu, Andrei a facut asta."

"Minte! N-am fost eu!"

Am incercat sa-mi tin gura, dar pacatoasa mi-a luat-o inainte.

"Fiti atenti aici", am latrat eu, "daca se mai da vreunul jos din pat in afara de a merge la pipi, vor exista grave consecinte".

"Ce consecinte, mami?", ma intreba faptura de sase ani.

Dar nu aveam niciuna in maneca. La naiba, Dragoste si Logica, aveti mult mai mult sens cand nu sunt copiii prin preajma.

"Ceva foarte, foarte rau", am ingaimat in timp ce ieseam din cameram trantind usa dupa mine.

Pe drum spre casa, copilul de patru ani a adormit, dar s-a trezit dupa o ora, caci am incalcat regula de baza a calatoriei cu copiii: nu opri sa iei benzina. Inainte de a face nesabuinta, m-am intrebat cat de rau ar fi sa raman fara benzina. dar sotul n-a fost de acord, asa ca am oprit.

Copilul de patru ani s-a lansat imediat in niste urlete sfasietoare, de parca cineva i-ar fi smuls ochii din cap. Faptura de sase ani i s-a alaturat. Avand in vedere cata rabdare era pe centimetrul patrat in masina, m-am temut o clipa pentru integritatea parbrizului...

A durat o vesnicie sa umplu rezervorul, dar, dupa ce am pornit motorul, tipetele s-au intensificat. Dupa cateva clipe insa, s-a intampalt, la propriu, singurul lucru magic din toata iesirea? am inceput sa rad. M-am uitat la sotul meu de peste 16 ani, cea mai frumoasa persoana de pe planeta, si am vazut ac radea si el. Totul a inceput sa para hilar si ne-am amintit ca ne iubim, ca ne iubim copiii si viata.

Am dat drumul la muzica si ne-am rugat in gand sa ramanem sanatosi. Si ne-am felicitat ca am mai trecut peste inca o excursie de vara fara a ne manca copiii. Cinste voua, tuturor parintilor de copii mici!

28.08.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro