072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Magia jocului

In zilele noastre, copiii nu prea au parte de ceea ce a primit denumirea de joaca libera, nestructurata. Iar expertii avertizeaza ca acest adevar este periculos.

Pare evident ca cei mici trebuie sa se joace. Problema este ca ceea ce trece drept joaca nu prea este asa ceva. "Jucatul" sporturilor irganizate, de exemplu, nu este o joaca cu final deschis, coordonata de copil (cele doua caracteristici ale jocului adevarat). Nici "joaca" pe computer, iar copiii nostri stau cel mai mult in fata ecranelor (mobil, calculator, TV), pe langa scoala/ gradinita si somn. Chiar si bebelusii pierd din timpul de joaca pentru ca se uita la clipuri care le dezvolta creierul, merg la cursuri sau sunt coplesiti de jucarii care vorbesc si gandesc pentru ei.

Este adevarat ca diversele cursuri, sporturile sub supraveghere si chiar si jocurile video au un loc important in copilaria moderna. Activitatile extracurriculare ii asaza pe copii pe drumul succesului academic. Dar prea mult din toate astea scurteaza timpul pentru ceea ce le este copiilor la fel de necesar ca mancarea, apa si aerul: joaca traditionala.

Cand copilul scapa in mod repetata lingura din scaun, avem de-a face cu un joc care il face mai destept: Hmm, mi-o va da mami inapoi? Si daca ii dau drumul pe partea cealalta? Va face un alt zgomot? Inca din prima zi de viata, joaca este modalitatea prin care copiii inteleg cum functioneaza lucrurile, isi exerseaza abilitatile sociale, invata sa gandeasca creativ, isi dezvolta stima de sine si isi descopera noi pasiuni.

Daca "amutesti" joaca, afectezi dezvoltarea sanatoasa a copilului si il fortezi sa creasca prea repede. Prea putin timp de joaca duce la mai mult stres pentru copil si poate atrage anxietate si depresie.

Nimeni nu spune ca joaca trebuie sa fie o alta activitate de bifat in lunga lista a lucrurilor ce trebuie facute de parinti si programata in ziua copilului.

BEBELUSII (de la nastere la 12 luni)

Cum se joaca acestia: Poate nu ti se pare mare lucru sa rontai intr-una cate ceva. Dar aceasta este o activitate distractiva si importanta pentru bebe. Cand se joaca, creierul prganizeaza informatia in tipare utile si castiga control asupra sa si asupra mediului.

Cum sa-i sprijini:

Distrati-va cu fiecare ocazie pe care o aveti. Joaca trebuie sa ocupe cea mai mare parte din orele in care copilul este treaz. Si mama este persoana cu care ii place cel mai tare sa se joace. Nici nu trebuie sa te straduiesti prea tare: cucu-bau, de exemplu, este jocul care ii invata pe copii despre permanenta. Si unde mai pui ca va si apropie.

Alege jucarii pentru varsta copilului. Ne gandim la siguranta, nu la inteligenta, la jocuri care le stimuleaza simturile, cum ar fi zdranganele si carticele cu texturi.

Stati pe podea. Copiii care sunt tot timpul tinuti in brate sau legati in scaune speciale au mai putine sanse sa exerseze mersul de-a busilea si alte functii motorii.

Iesi din camera si lasa copilul sa se joace singuri. Citeste semnele pe care ti le da copilul: cand isi intoarce capul dinspre tine, spune "Gata!". Este pregatita sa manance sau sa doarma sau are nevoie sa stea singur si sa invete din mediul inconjurator.

 

27.08.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro