072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Intrebari si raspunsuri: Sunt prea aspra cand imi disciplinez copilul?

Am observat cum, cu cat sunt mai aspra cand imi disciplinez copilul (ca atunci cand trece strada fara sa se asigure), cu atat devine mai neatent. Cum pot sa ma asigur ca intelege seriozitatea anumitor situatii fara a-l face sa se simta prost? - Alina, mama lui Andrei in varsta de 5 ani

O vorba spune ca "Vremurile disperate cer masuri disperate". Cand siguranta copilului tau este pusa in pericol, fie ca alearga in strada, intinde mana spre flacara deschis sau se apropie prea tare de piscina, tipatul, urlatul sau plansul este un raspun absolut normal (si necesar!). Caci, in acel moment, ai face orice posibil pentru a atrage atentia copilului si pentru a-l lua din fata raului.

Dupa un astfel de episod, este natural ca si cei mici sa inceapa sa urle, iar tie sa iti vina sa iti ceri scuze. Dar adevarul este ca cei mici reactioneaza la teama si avertismentul din vocea mamei, nu pentru ca aceasta a fost "prea aspra". In astfel de situatii, este in regula sa ii alini, fara a-ti cere scuze. Da-i copilului o imbratisare si spune ceva de genul "stiu ca esti suparat. Dar ceea ce ai facut a fost extrem de periculos si eu m-am temut ca ti se va intampla ceva rau. NU mai trebuie sa faci asta niciodata". Nu este, de obicei, necesar sa pedepsesti copilul dupa un astfel de episod, din moment ce probabil si-a invatat lectia.

Pe de alta parte, exista si clipe cand duritatea, cum ar fi tipatul si la greseli minore, poate sa aiba efecte adverse. Copiii devin imuni la reactiile exagerate ale parintilor is nu-i mai iau in serios. Daca simti ca ai acest obicei, respira adanc inainte de a reactiona fata de comportamentul copilului si intreba-te "Sunt pe cale sa reactionez exagerat?". Daca asta este cazul, pleaca de langa el cateva clipe si intoarce-te dupa ce te-ai calmat.


In general, cand vine vorba de disciplinarea copiilor, este bine sa vorbesti pe un ton coborat si ferm, in timp ce te concentrezi pe comportament, nu pe copil. Este util sa faci uz de consecintele naturale cat mai des posibil. Asta inseamna ca, daca a aruncat o jucarie, trebuie s-o ridice. Daca a luat ceva de la fratele lui, cere-i sa dea jucaria sau hainuta inapoi. Daca nu se supune cererii, alege o consecinta pe care s-o urmeze (o perioada de time-out adecvata varstei lui), in ciuda lacrimilor inversunate. Consecventa si consistenta sunt cheia unei disciplinari eficiente si cedarea in fata lacrimilor poate intari comportamentul negativ.

21.08.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro