072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Regulile creierului

Tu stii ce se intampla in mintea ta? Creierul nostru este mult prea complex pentru ca noi sa putem percepe ce e acolo. Numai ca cercetatorul John Medina spune ca exista cateva reguli simple pe care le putem folosi pentru a ne imbunatati capacitatea de functionare la munca si acasa.

Inmulteste 8.388.628 cu 2 in minte. Poti sa facia sta in cateva secunde? Exista un tanar care poate dubla numarul apoi il inmulteste cu 24 cat ai clipi. Nu greseste niciodata. Exista alt baiat care iti spune ora exacta in orice moment al zilei, chiar daca il trezesti din somn. Exista o fetita care poate stabili dimensiunile exacte ale unui obiect de la 5 metri distanta si un alt copil care deseneaza imagini atat de corecte ale realitatii, ca zici ca sunt poze. Si, totusi, niciunul nu poate fi invatat sa-si lege singur sireturile, caci au un IQ de 50.

Creierul este un lucru senzational.

Creierul tau poate nu este atat de ciudat, dar nu este mai putin grozav. De departe cel mai sofisticat sistem de transfer de informatii de pe pamant, creierul tau este perfect capabil sa ia niste semne negre de pe ecran si sa le acorde inteles. Pentru a implini acest miracol, creierul trimite semnale electrice prin kilometri de canale compuse din celule nervoase atat de mici, incat cateva mii dintre ele ar incapea in punctul de la sfarsitul acestei propozitii. Si faci asta in mai putin timp cat iti ia sa clipesti. Intr-adevar, ceea ce este si mai incredibil, este ca majoritatea dintre noi habar n-avem cum functioneaza creierul.

Ceea ce are consecinte ciudate. Incercam sa voribim la telefon si sa si conducem in acelasi timp, chiar daca este imposibil ca motorul nostru cognitiv sa faca multitasking cand vine vorba de a acorda atentie. Am creat medii de lucru foarte stresantae, desi un reier stresat este mai putin productiv. Scoala este construita ca cea mai mare parte din invatare sa aiba loc acasa. Asta ar putea fi distractiv, daca nu ar fi atat de daunator.

Asta se intampla pentru ca oamenii de stiinta vorbesc rareori cu parintii, cadrele didactice si alti profesionisti in educatie.

Iata cateva reguli pe care trebuie sa le folosesti:

1. Fa sport pentru a creste puterea creierului. Nu suntem creati sa stam la birou opt ore pe zi. Din punct de vedere evolutiv, creierul ni s-a dezvoltata in timp ce mergeam multi kilometri pe zi in cautare de hrana. Creierul inca tanjeste dupa experienta asta, mai ales la populatiile sedentare, asa cum suntem si noi. De aceea sportul creste puterea creierului. Cei care sunt activi ii depasesc pe lenesi la departamente cum ar fi memoria de lunga durata, rationare, atentie, sarcini de solutionarea problemelor etc.

2. Dormi bine, gandeste bine. Te-ai simtit vreodata obosita la 3 dimineata? Se intampla asta pentru ca ai un freier ce vrea cu tot dinadinsul sa adoarma. Vei fi mai productiva, sa stii: un studiu a demonstrat ca un somn de 26 de minute le-a imbunatatit pilotilor de la NASA performanta cu 34 %. Chiar si asa, creierul nu sta degeaba cand dormi. Este suprinzator de activ. Si agilitatea ta mentala din ziua urmatoare depinde de cat de mult dormi.

3. Nu acorda atentie lucrurilor plictisitoare. Multitasking-ul este un mit. Putem vorbi si respira, dar, cand vine vorba de sarcini de nivel superior, nu ne putem descurca. Un exemplu bun este sofatul si vorbitul la telefon. Cei care vorbesc la telefon sunt cu jumatate de secunda mai lenti la a apasa frana in situatii de urgenta si evalueaza in minus distanta fata de vehiculul din fata. este si mai rau cand conduci in stare de ebrietate. Rata de eroare creste cu 50% si iti ia de doua ori mai mult sa faci lucrurile daca incerci multitask-ul.

07.08.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro