072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Cum sa convietuiesti echilibrat cu dispozitivele electronice

Fiul meu de 3 ani stie sa acceseze tot felul de aplicatii si jocuri pe iPad. Ca parinte, una din intrebarile pe care mi le pun constant este cum pot sa-l cresc intr-un echilibru perfect cu lumea digitala, fara a se lasa coplesit de ea, punandu-si in pericol sansa de a se bucura de interactiunile directe.

Ideea este sa-l las sa devina un utilizator responsabil de tehnologie. Sa-l invat sa aprecieze incredibila puterea a acestor dispozitive si benefiicile uluitoare ale unei vieti conectate. Dar sa-l invat si ca tehnologia are limitele sale, iar interactiunile umane vor tot timpul mai importante decat orice se intampla pe un ecran. Dispozitivele trebuie sa ne ajute sa ne facem rost de mai mult timp cu cei dragi, nu sa ne traga departe de ei.

Ca parinti, este nevoie sa ne amintim ca suntem modele pentru pruncii nostri. Cum ne putem astepta ca ei sa foloseasca responsabil tehnologia cand ne vad toata ziua cum trimitem email-uri si stam pe chat? Chiar si la o varsta extrem de frageda, copilul meu este extrem de frustrat cand imi folosesc telefonul in timp ce ma joc cu el. Trebuie sa ma deconectez compelt, pentru a-i acorda toata atentia mea si pentru a-l face sa simta ca este cu adevarat apreciat. Asa am aflat ca este necesar sa-mi monitorizez propriul consum de tehnologie, intr-o masura mai mare decat sa creez reguli pentru el.

In urma framantarilor mele, am stabilit niste linii directoare, niste solutii pe care vi le impartasesc si voua:

1. Crearea unor zone libere de tehnologie in casa – de exemplu, la noi camera copilului nu are niciun dispozitiv. De asemenea, cand suntme la masa, uitam de telefon. Odata ce am spus regula, o respectam cu totii. Fara email-uri, Angry Birds, Facebook la masa sau langa sacul cu jucarii.

2. In loc sa monitorizez doar numarul de ore pe care copilul le foloseste in afta unui ecran (de televizor sau tableta), ma uit si la dieta lui digitala. Ce aplicatii, jocuri si site-uri acceseaza si cat de des? Sunt ele educationale si inspira creativitatea?

3. In loc sa limitez utilizarea de dispozitive ca pedeapsa, mai bine ii dau un motiv sa se deconecteze. M-am gandit ca e bine sa-l ajut sa exploreze hobby-uri si activitati de care se poate bucura si fara electronice.

4. Imi inchid dispozitivele in perioada de dupa munca si inainte de ora lui de culcare. Doar pentru a ne putea imbratisa mai mult si mai bine.

05.08.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro