072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Cum sa alegi jucarii sigure pentru copii

Daca o jucarie nu este sigura, nu conteaza cati clopotei sau cate culori are. Cand te duci la cumparaturi pentru minunea ta, trebuie sa respecti anumite reguli. Odata ajunsa cu jucariile acasa, verifica-le frecvent pentru a vedea daca nu au parti care se descompun sau care nu mai sunt la fel de bine fixate.

La ce sa te uiti:

• Citeste intotdeauna recomdarile de varsta ale producatorului. Unele jucarii au parti mici care pot sa provoace sufocare, asa ca nu trece cu vederea avertizarile de pe ambalaje.

• Jucariile trebuie sa fie suficient de mari - de cel putin 3 centimetri in diametru si 6 centimetri in lungime - pentru a nu fi inghitite sau pentru a evita eventuala blocare in trahee. Exista niste tuburi speciale, de marimea traheei unui copil, cu ajutorul carra poti testa gradul de periculozitate a unei jucarii. Daca un obiect intra in tub, atunci este prea mic pentru un copil. Daca nu gasesti asa ceva, este bun si un tub de hartie igienica.

• Evita bilutele, monedele, mingiile mici si jocuri cu pioni sau zaruri.

• Jucariile care functioneaza cu baterii trebuie sa aiba bateriile bine securizate, cu suruburi, pentru ca cel mic sa nu-si bage nasul acolo. Bateriile si fluidul din baterii sunt foarte periculoase, caci pot provoca sufocare, sangerari interne si arsuri chimice.

• Cand verifici securitatea unei jucarii, uita-te sa nu se sparga si sa fie suficient de rezistenta pentru a nu fi mesteca. In plus, fii atenta sa nu aiba urmatoarele:
? capete ascutite sau parti mici, cum ar fi ochi, roti sau nasturi care pot fi detasate;
? capete mici care fac ca jucaria sa poata fi bagata pana in gat;
? snururi mai lungi de 18 centimetri;
? parti in care copilul si-ar putea prinde degetele.

• Majoritatea jucariilor de calarit pot fi folosite de indata ce copilul poate sta in picioare fara sprijin, dar verifica recomandarile producatorului. Calutii balansoar trebuie sa aiba si ham si sa fie stabili pentru a nu se rasturna cu usurinta.

• Jucariile facute manual trebuie evaluate cu grija. Se prea poate sa nu fi trecut prin niciun audit oficial in privinta sigurantei. Nu ii da copilului jucarii vopsite sau pictate inainte de 1978; se prea poate ca vopseaua folosita sa contina plumb.

• Animalele de plus si alte jucarii pe care le castigati la carnavaluri, targuri sau automate nu trebuie sa respecte niciun standard de siguranta. Verifica-le cu atentie sa nu aiba parti detasabile si parti ascutite inainte de a le da pe mana copilului.

ATENTIONARI SPECIALE:

• Nu-i da niciodata unui copil mai mic de 8 ani un balon sau manusi din latex, caci se poate sufoca cu ele, inhalandu-le in loc sa le umfle. Iar baloanele umflate sunt periculoase pentru ca pot exploda.

• Nu-i da copilului mic NICIODATA jucarii de la aparate cu monede, pentru ac acestea contin parti mici.

• Tine jucariile fratilor mai mari pe rafturile de sus.

31.07.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro