072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Cum comunici cu copilul cu varsta intre 1 si 2 ani

Dezvoltarea limbajului se poate intampla oricand in aceasta perioada, mai ales daca minunea ta se apropie de a doua aniversare.
Copiii de aceasta varsta se pricep mult mai bine la a intelege ce li se spune si sa se exprime prin cuvinte si gesturiSe bucura de abilitatea lor de a pricepe instructiunile si nu ezita sa dea si ei 'ordine'.

Cum comunica un copil de varsta mica

Majoritatea copiilor spun primele lor cuvinte in jurul primei aniversari. Un copilas este foarte preocupat sa sa invete sa mearga, asa ca pune vorbitul on hold. Nu e nimic neobisnuit si nu trebuie sa te ingrijoreze acest aspect.

Copiii de aceasta varsta poate au invatat fragmente din zeci de cuvinte care nu pot fi inca recognoscibile. Copilul tau repeta ca un ecou ce aude, amesteca parti de cuvinte cu propria limba. Dar, cand vine vremea, va progresa destul de repede si va fi curand capabil sa arate cu degetul obiecte familiare, persoane si parti ale corpului si sa le spuna numele.
Pe la varsta de 2 ani, majoritatea copiilor spun peste 50 de cuvinte si expresii si pot chiar sa puna cap la cap propozitii foarte scurte.
Indiferent de momentul cand isi spun primele cuvinte, sa stii ca inteleg mult din ceea ce li se spune cu mult inainte. Copilul tau trebuie sa poata raspunde la comenzi simple ("Da-i mingea lui mami") si sa recunoasca numele obiectelor uzuale si ale membrilor familiei.

Cum sa incurajezi dezvoltarea limbajului

Micutul tau asculta tot ce spui si inregistreaza foarte rapid. In loc sa foloseste bebleza cand ii vorbesti, foloseste cuvintele corecte. Vorbeste rara si clar, intermeni simpli.
Copilul tau de 1 anisor iti comunica cu gesturi, arata cu degetelul la poze si la ceea ce vrea. Gesturile lui vor deveni mai elaborate in timp, pe masura ce invata sa imite actiuni, sa se exprime si sa se joace.
Gesturile sunt o parte importanta a dezvoltarii limbajului. Fa legatura intre gesturi si limbaj, folosind comentarii, cum ar fi "Vrei ceva sa bei?" (cand el iti arat frigiderul), apoi asteapta un raspuns. Apoi spune "Ce doresti? Lapte? OK, haide sa incalzim un pic de lapte". Un astfel de comportament ii incurajeaza pe copii sa raspunda si sa participe la conversatii.
Copilului tau ii vor placea jocurile cu gesturi si identificarea lucrurilor, cum ar fi partile corpului, pozele, obiectele si persoanele familiare: "Unde e nasul?", "Arata-mi mingea" si "Unde e mami?".
Vocabularul copilului tau se va dezvolta rapid, dar pronuntia nu va tine pasul cu asta. Pe la 2 ani, majoritatea copiilor pot fi intelesi doar jumatate din timp. Dar incurajeaza pronuntia corecta in raspunsurile pe care i le dai.

Trebuie sa fiu ingrijorata?

Majoritatea copiilor trec peste niste etape importante in aceasta perioada:
• spun cateva cuvinte pe 15-18 luni de viata,
• arata persoanele pe care le cunosc si partile corpului la 18 luni,
• spun 50 de cuvinte sau mai multe la 2 ani,
• pun doua cuvinte laolalta pentru a forma o propozitie la 2 ani,
• urmeaza instructiuni simple la 2 ani.

Nu ezita sa-i spui medicului orice problema ai avea, mai ales daca simti ca micutul tau nu vorbeste suficient sau daca esti ingrijorata ca s-ar putea sa nu auda. Unii parinti se tem ca un copil care nu vorbeste are autism. Autismul si alte afectiuni inrudite se pot asocia cu intarzieri de limbaj sau alte probleme de comunicare, dar lipsa interactiunilor sociale sau a interesului sunt alte doua componente de baza ale acestei tulburari.

Daca ai vreo intrebare, vorbeste cu medicul pediatru.

30.07.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro