072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Spune-i doctorului sa nu taie imediat cordonul ombilical

Pentru multi parinti, taierea cordonuui ombilical este un moment memorabil ce are loc in primele secudnde de dupa nasterea copilului.

Dar ultimele studii arata ca amanarea acestui act medical, cu doar un un minut, creste rezervele de fier ale copilului, acestea devenind suficiente pana la varsta de sase luni.

Cand bebelusii se nasc, ei sunt inca atasati de mamele lor prin cordonul ombilical, cel care le furnizeaza nutrienti si oxigen de-a lungul sarcinii. Cordonul ombilical se prinde, de obicei, cu o pensa, aproape de buric apoi cu inca una mai sus, apoi este taiat la mijlocul celor doua, lasand in urma un ciot care cade in cateva zile.

Intr-un nou studiu, publicat in The Cochrane Database, cercetatorii au analizat 15 experimente din cateva tari, fiecare cantarind daca este mai bine sa tai cordonul ombilical imediat dupa nastere (in primele 60 de secudne de viata ale copilului) sau mai tarziu (la peste un minut dupa nastere). Studiile au inclus atat nasteri vaginale, cat si cezariene.

Practica taierii rapide a cordonului ombilical a aparut pentru ca medicii au crezut ca reduce hemoragia mamei, dar noile studii au descoperit ca o taiere amanata a cordonului ombilical nu ridica un astfel de risc.

Si, daca astepti un minut, doua, atragi cateva beneficii asupra sanatatii copilului, inclusiv un nivel mai ridicat al hemoglobinei in zilele imediat urmatoare nasterii si cresterea rezervelor de fier pe o perioada de pana la sase luni.

Laptele de mama are foarte putin fier in el. Natura s-a gandit ca bebelusii primesc fier prin transfuzie placentra, spun specialistii. Cat despre obstetricieni, lor le este aproape indiferent daca taie mai devreme sau mai tarziu cordonul ombilical, dar, pentru bebelus, intre zero si sase luni, inseamna foarte mult.

Studiile anterioare au sugerat ca o taiere amanata a cordonului ombilical creste riscul de icter al copulului, iar recenzia Cochrane a descoperit, intr-adevar, un numar mai mare de copii cu cordonul taiat mai tarziu care au trebuit sa fie tratati de aceasta afectiune. Nu au existat alte probleme semnalate in rest.

In momentul de fata, practica din spitale face ca sectionarea sa aiba loc imediat dupa nastere. Lumea incepe insa sa se schimbe si lucrurile par a se misca in alta directie. Parintii trebuie sa vorbeasca cu medicul care va asista nasterea, cu moasele si asistentele.

In ultimele luni, practica "nasterii lotus", adica lasarea cordonului ombilical sa cada natural dupa nastere, a atras multa atentie din partea media. Cordonul se separa de buricul copilului cam in zece zile, dupa cum spune unul din site-urile dedicate acestui trend, si "le permite bebelusului, mamei si tatalui si tuturor membrilor familiei sa observse si sa reflecteze asupra naturii".


Recenzia Cochrane pe care am citat-o mai inainte vorbeste de amanarea taierii cordonului ombilical, nu de evitarea completa a acesteia.

13.07.2012, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro