072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Ghid pentru mame: Cum sa intelegi lacrimile bebelusului - Partea a III-a

Pentru o ureche neformata, plansul unui bebelus este doar un planset: este un urlet inconfortabil si interminabil. Odata ce devii mama, inveti ca bebelusul tau are un intreg repertoriu de tipete, oftaturi si plansete. Si, exact atunci cand crezi ca stii totul, bebelusul plange intr-un alt fel. Iata ce declanseaza lacrimile si ce sa faci.

Micii poznasi: 12 - 24 de luni

Acum copilul tau este in miscare, castigand si rafinandu-si abilitatile motorii si de comunicare intr-un ritm ametitor. Micii poznasi sunt entuziasmati de explorare, dar le e teama sa se duca prea departe de tine. O multime de lucruri se intampla in viata lor, asa ca nu este de mirare ca mai si plang.

Copilul tau va incepe probabil sa vorbeasca, dar nu stie sa-si manifeste frustrarile cand, de exemplu, un amic de joaca "imprumuta" o jucarie de-ale lui. El va incepe sa manifeste si diverse temeri (de intuneric, de latrat, de artificii) care ii testeaza abilitatile de reactie si de remontare emotionala. Si, desi copiii invata din ce in ce mai bine sa-si controleze lacrimile, uneori, parintii au asteptari prea mari. Daca tu te duci la culcare, s-ar putea sa nu fie asa un fenomen pentru tine, dar in mintea copilului au loc tot felul evenimente. Si, din moment ce nu stie ce sa faca, plange.

Vestile bune? Plansul este, de fapt, foarte productiv si normal pentru copiii mici: invata sa se adapteze lumii prin lacrimi, apoi merg mai departe.

Ce sa faci:

Pregateste pentru un adversar mult mai sofisticat. Ca in cazul bebelusilor, copilului ii este foame, este obosit sau bolnav, deci poti adesea scapa de plans (sau poti chiar si sa-l previi) cu o gustare, un somnic sau dragoste. Dar, pentru ca cei mici stiu sa-i manipuleze pe adulti cu izbucnirile lor, isi dau in petec. Sunt ca rechinii in apa care miros sangele. Asa ca stai calma si nu-i lasa sa vada ca sangerezi.
Concentreaza-te pe copil, nu pe audienta. Stim, putine lucruri sunt mai penibile decat o criza a copilului in public. Indiferent cat de greu este, nu raspunde privirilor sau comentariilor rautacioase. Te vei panica si vei reactiona pentru a opri criza pe loc, dar nu vei ajuta strategia pe termen lung. Gaseste un loc linistit si confrunta-ti copilul fata in fata.

Introdu fraza "Foloseste cuvintele".

Va trebui sa spui asta de miliarde de ori, dar este important pentru copii sa ataseze cuvinte starilor lor. Desemneaza cuvinte si pentru ceea ce simti tu: "Sunt morocanoasa, pentru ca ma doare burtica". Invata-l sa spuna niste cuvinte de prim-ajutor: 'au', 'doare' etc., pentru a se ajuta de ele la nevoie. Este foarte important pentru un mic poznas sa se faca inteles.

Citeste si Ghid pentru mame: Cum sa intelegi lacrimile bebelusului – Partea I

Citeste si Ghid pentru mame: Cum sa intelegi lacrimile bebelusului - Partea a II-a

10.07.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro