072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

3 de moduri de a te bucura ca esti mama

Intreaba o mama daca este mai fericita acum ca are un copil si, in mod normal, iti va spune ca da. Dar psihologii care studieaza fericirea spun ca, adesea, realitatea este cu totul alta. A fi mama de copil mic (in special a unuia sub 3 ani) este plin de satisfactii, dar si o incercare grozav de extenuanta. Poti fi obosita la maximum, frustrata, uneori nervoasa. De fapt, pe lista lor de activitati pe care le indragesc, mamele pun ingrijirea copilului in spatele mancatului, sportului sau uitatului la televizor, conform unui studiu al Universitatii din Michigan. Iar copilul este undeva mai sus decat treburile gospodaresti, munca sau naveta!

Copiii aduc momente care ne fac sa transcendem dincolo de greutatea oricarei incercari. Numai ca, in medie, nu cresc fericirea...

Paradoxul fericirii.
Unul dintre motivele discrepantei dintre mame si experti: memoria selectiva. Cand psihologii le intreaba pe mame in general daca le place sa stea cu copii lor, majoritatea coplesitoare spun da, pentru ca se gandesc la ctivitatile distractive, cum ar fi cititul sau datul pe tobogan. Cand sunt rugate in mod precis sa-si descrie rutina zilnica, isi amintesc orele petrecute incercand sa potoleasca un copil agitat, minutele de tortura de dinaintea somnului. Poate, totusi, calculele reci ale stiintei psihologieie pierd din vedere intensitatea bucuriei pe care timpul alaturi de un copil o poate aduce. Din fericire, aceste momente pot depasi frustrarile zilnice. Fericirea este mai mult decat un sentiment flusturatic. Este conexiunea cu ceva mai mare decat tine. Cand oamenii sunt in serviciul a ceva superior, isi descriu viata ca avand un sens. Nu este o fata zambitoare, dar, cand s-a terminat, iti dai seama ca vrei sa iei totul de la capat. Asadar, primul pas spre a fi o mama mai fericita este sa valorezi ceea ce faci, sa simti ca este important. Urmatorii pasi trebuie sa constea in a face experienta mai placuta. Iata cum:

Admite ca esti stresata.
Ironic, odata ce nu mai astepti ca maternitatea sa fie ceva pufos si roz, viata devine mai usoara. Este in regula sa fii frustratam nervoasa sau iritata, uneori. Nu esti un parinte rau. Este normal.

Dormi cat trebuie.
Multe stim ca banii nu aduc fericirea, dar cine stie ca un somn bun o face?! Aceasta este concluzia cheie a studiului Universitatii Michigan mentionat anterior. Cu alte cuvinte, cresterea veniturilor cu 60 de mii de dolari anual are un efect mai mic decat o ora de somn in plus. Daca poti sa furi un pic de somn ziua, fa intuneric in camera, pentru a-i da ocazia creierului sa secrete melatonina.

Pune-l pe sot sa aiba grija de copil in weekend si tu dormi. Vei avea mai multa energie sa te joci cu copilul. Daca esti obosita, nu vei merge in parc si, daca o vei face, vei zacea pe o banca.

(Re)analizeaza-ti prioritatile.
Poate parea simplist, dar cheia unei stari de spirit pozitive este sa-ti structurezi ziua pentru a face mai multe lucruri care-ti plac. Conteaza cum iti consumi timpul, nu banii. Daca ai vreun pic de flexibilitate financiara care sa te lase sa-ti maximizezi timpul petrecut cu familia, profita. DE exemplu, chiar trebuie sa fii tu cea care face curat in casa? De ce nu platesti pe cineva sa te ajute? Si, daca nu poti face asta, chiar trebuie sa faci paturile sau poti colora cu copilul in timpul asta?

09.07.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro