072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Ghid pentru mame: Cum sa intelegi lacrimile bebelusului – Partea a II-a

Pentru o ureche neformata, plansul unui bebelus este doar un planset: este un urlet inconfortabil si interminabil. Odata ce devii mama, inveti ca bebelusul tau are un intreg repertoriu de tipete, oftaturi si plansete. Si, exact atunci cand crezi ca stii totul, bebelusul plange intr-un alt fel. Iata ce declanseaza lacrimile si ce sa faci.

De la 6 luni la 12 luni de viata

In jurul varstei de 6 luni, bebelusul tau incepe sa-si dea seama ca poate plange pentru a obtine o reactie de la tine. Este ca atunci cand isi varsa piureul de fructe si apoi se uita calm la tine cand cureti sau cand intinde bratele pentru a-l ridica. Devin o baza de date solida privind cauzele si efectele lor.

Acum este si momentul cand vei vedea si niste schimbari de personalitate: un plangacios va deveni mai vesel zilele astea, iar un copil linistit poate deveni morocanos. Sotul meu si cu mine am vazut o parte cu mult mai multe asperitati a blandului Petru si ne-am dat seama ce se intampla cand m-a muscat de san (auuu!) si am vazut apoi ce iritate ii sunt gingiile. Bebelusii fac, de obicei, primii dinti intre 6 si 10 luni, ceea ce le cauzeaza multa durere. Iar durerea = lacrimi.

Copilul tau incearca sa descifreze si un concept psihologic numit permanneta obiectului. Era in regula daca plecai din camera pana acum, pentru ca nu putea intelege cu adevarat ca plecasesi. Acum, daca vede ca pleci, nu stie unde esti si daca te mai intorci. Si, pentru ca nu te poate striga si nici nu poate intreba unde te-ai dus, foloseste singurul instrument pe care-l are – plansul – pentru a-ti atrage atentia. Ca doar, nu-i asa, experienta de pana acum i-a aratat ca, daca plange, te duci alergand la el.

Pana acum ar trebui sa stii deja care sunt tipurile lui de plans. Dar nu te ingrijora daca nu o faci. Este un mit ca toate mamele stiu ce vor pruncii lor in fiecare moment. „Nici eu, nici sotul meu nu am inteles vreodata cu adevarat de ce plange Stefan (care are acum 6 ani)”, spune Elena. „A fost un bebelus plangacios. Toate sunetele ni se pareau la fel”.

Ce sa faci:

Invata-l sa se aline singur. Unul din plansurile pe care le poti invata si tu este plansul de somn: incepe si se se opreste. Si tot asa. Daca il inveti sa se linisteasca singur, ii oferi o lectie valoroasa. Daca plange de fiecare data cand iesi din camera, un joc simplu ca celd e cucu-bau ii ofera informatii valoroase privind permanenta obiectelor si el va intelege ca esti pe aproape. Va plange dupa tine, dar poate nu de fiecare data.

Schimba cate un lucru pe rand. Uneori, bebelusul nu vrea decat sa se uita la alt perete sau sa se joace cu altceva. Cand plange, nu rasturna casa cu fundul in sus, ci da-i lucruri noi si 5 secunde la dispozitie sa absoarba noua informatie. Ia-o incet.

Da-i ceva sa mestece. Unii bebelusi nu dau semne fizice si psihice ca le dau dintii, cum ar fi salivare excesiva, muscaturi sau gingii iritate. Doar plang mai mult ca de obicei. Incearca o jucarie speciala sau o carpita (inmoaie un capat si pune-o la congelator un pic).

Citeste si Ghid pentru mame: Cum sa intelegi lacrimile bebelusului – Partea I

08.07.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro