072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Ghid pentru mame: Cum sa intelegi lacrimile bebelusului – Partea I

Pentru o ureche neformata, plansul unui bebelus este doar un planset: este un urlet inconfortabil si interminabil. Odata ce devii mama, inveti ca bebelusul tau are un intreg repertoriu de tipete, oftaturi si plansete. Si, exact atunci cand crezi ca stii totul, bebelusul plange intr-un alt fel. Iata ce declanseaza lacrimile si ce sa faci.

De la nastere la 6 luni

Scutecul e ud? Bebelusul plange. Il doare ceva? Bebelusul plange. Vrea lapte? Bebelusul plange. Nou-nascutii nu-ti pot controla plansul, la fel cum tu nu-ti poti controla sughitul.in primele saptamani de viata, plansul este, uneori, un comportament reflex. Dar noua ne da senzatia aia de panica: „Ce s-a intampla? Cum il fac sa se opreasca?”.

Este important sa dai un pas in spate, sa respiri adanc si sa-ti amintesti ca bebelusii sunt meniti sa planga. Plansul lor nu este inerent bun sau rau, el nu este atasat emotional de plans, plange pentru ca nu are alt mod de a comunica.

Multumita unor dezvoltari uluitoare la nivelul creierului si al sistemului nervos, in jurul a 6 saptamani de viata, ebbelusul incepe sa-si controleze mai bine plansul. Nu mult, dar suficient cat sa inteleaga ca, daca plange, ii vei schimba scutecul, il vei hrani sau il vei lua in brate.

Cu fiecare luna care trece, el va face conexiuni din ce in ce mai sofisticate.

Ce sa faci:

Fa-ti un sistem de verificare. Daca nu stii de ce plange, treci in revista principalii vinovati: a mancat?, a ragait?, are scutecul plin?.

Infasa-l, legana-l si alinta-l. Bebelusul a stat noua luni intr-un mediu primitor, cu temperatura constanta. Nu e de mirare ca raspunde pozitiv la leganat, strans in brate si alintat, caci toate acestea ii reamintesc de senzatiile si sunetele pe care le-a auzit in pantece. Si, pentru ca un nou-nascut nu-si poate controla muschii, daca il infesi, ii tii mainile pe langa corp si nu se va mai trezi din somn din cauza miscarilor necontrolate ale membrelor. Nu uita ca exista produse care te pot ajuta in acest sens, iar sacii de dormit pot fi folositi si vara.

Nu te mai agita atat de tare. Pune-l intr-o camera racoroasa si intunecata si lasa-l si pe el putin in pace. Poate vrea niste momente de intimitate.

Expune bebelusul lumii reale. Unele mame merg pe varfuri in preajma bebelusului, gandindu-se ca acesta nu vrea decat liniste si pace. De fapt, el tanjeste dupa sunetele cu care s-a obisnuit deja din burtica, cum ar fi vocea ta, cantecul fredonat de tata, muzica din casti. Citeste cu voce tare, baga aspiratorul in priza, ca de obicei.

 

28.06.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro