072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

3 mituri privind hranirea la cerere si somnul copilului

Nu rareori intalnim parinti care cred ca, daca aleg sa-si hraneasca copilul la cerere, asta inseamna ca ziua lor nu va mai avea nicio structura si ca nu va mai fi posibil ca cel mic sa doarma toata ziua.

Nu suntem de acord cu niciuna dintre ipoteze si e bine sa clarificam unele mituri des intalnite din jurul ideii de alaptare la cerere (la san sau la biberon) si somnul copilului.

Mitul 1: Alaptarea constanta: Alaptarea la cerere inseamna sa hranim copiluld e fiecare data cand acesta se agita sau plange

Alaptarea la cerere nu presupune sa-ti hranesti copilul non-stop sau de fiecare data cand plange. Alaptarea la cerere presupune a raspunde cu flexibilitate la indiciile pe care copilul ti le da cand ii este foame. Il hranesti cand iti arata ca ii este foame atat vreme cat doreste sa fe hranit.

Prin urmare, unul din primele lucruri pe care trebuie sa le faci ca mama este sa inveti ce semne iti da copilul. Singurul mod prin care copilul poate comunica cu tine este sa planga, asa ca asculta la diferitele lui tipuri de planset pentru a putea raspunde corespunzator. Bebelusul va plange cand ii este foame, cand este obosit, plictisit, suparat, cand il doare burtica, cand e ud. Daca vei fi atenta, vei invata sa faci diferenta intre sunete.

Indicii pe care ti le da:

- cand ii este foame: misca gurita, suge sau rontaie obiecte, plange, se agita, da din caput;

- cand ii este somn: se freaca la ochi, casca, se uita in gol, plange, se agita, e prea alert si plangacios.

Recomandarea este sa hranesti bebelusul la cerere in primele 1-6 saptamani, pana cand inveti semnalele pe care ti le trimite. Odata ce stii diferentele esentiale, limiteaza hranirile pentru atunci cand ii este foame si asigura-te ca nu alaptezi din reflex. Daca bebelusul plange, dar nu arata semnele de foame, atunci are o alta problema.

Mitul 2: Ziua impredictibila si nestructurata: Alaptarea la cerere inseamna ca 'astept ca bebelusul sa ceara de mancare'.

Dupa cum am spus si mai sus, trebuie 'sa inveti copilul', urmarind tiparele de hranire si somn, asa ca sa stii cand ii dai de mancare si cand nu. Dupa primele saptamani de viata, este perfect realist sa stabilesti o rutina bazata pe indiciile pe care ti le da copilul.

Observa ca am zis 'rutina' (o ordine regulata a zilei), si nu 'program' (timpi stabiliti pentru activitati). Secretule ste sa ai o rutina (o ordine a zilei). Alaptarea la cerere nu presupune sa astepti ca cel mic sa ceara mancare. Odata ce ai dibuit care ii sunt ciclurile naturale, poti prezice o anumita rutina pentru tine si bebelusul tau.

Mitul 3: Fara somn: Bebelusii hraniti la cerere nu pot dormi toata noaptea decat foarte tarziu in viata si se trezesc constant.

In general, copiii alaptati la san trebuie sa manance mai mult decat cei hraniti la biberon. Laptele de san este bogat in enzime care ajuta digestia, implicand un efort minim de digerare din partea copilului si, prin urmare, este digerat mai repede decat laptele de vaca sau cel formula.

In orice caz, asta nu inseamna ca ei nu pot dormi toata noaptea sau ca nu pot avea somnicuri zdravene. Daca inveti sa urmezi indiciile copilului (dupa cum am spus mai sus), acesta isi va consolida somnul. Vei vedea ca va manca mai mult inainte de somn si ca va avea un somn conslidat cam pe la 6 luni. In timpul zilei, va avea doua somnicuri.

Nu alapta ca mecanism de linistire.

26.06.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro